Sidst revideret d. 8/12 2016

Fakta

Man kan anvende nødprævention, hvis man har haft ubeskyttet samleje eller hvis et præventionsmiddel har svigtet

Der findes to metoder:

  1. Fortrydelsespiller (to forskellige) 

Fortrydelsespiller skal tages så hurtigt som muligt efter det ubeskyttede samleje. Den ene type skal helst tages inden for 12 timer og senest inden 3 døgn. Den anden type skal senest tages indenfor 5 døgn

  1. Indsætning af spiral

En spiral virker først og fremmest ved at påvirke slimhinden i livmoderhulen, så det befrugtede æg ikke kan sætte sig fast. Den skal anlægges hurtigst muligt og senest 7 dage efter et ubeskyttet samleje.

Hvornår er det relevant med nødprævention?

Kan anvendes, hvis du har haft ubeskyttet samleje eller hvis et præventionsmiddel har svigtet og du ikke ønsker at blive gravid.

Svigt af præventionsmidler kan opstå hvis:

  • Et kondom går i stykker eller glider af under samleje
  • Du glemmer at tage dine p-piller, minipiller, p-ring eller p-plaster efter forskriften
  • Spiralen falder ud
  • Du fjerner vaginalt pessar eller vaginalkondom for tidligt
  • Du anvender en anden usikker metode, fx temperatur-metoden
  • Du har haft ubeskyttet sex.

Nødprævention – metoder

Der er to metoder, der kan benyttes for at mindske muligheden for graviditet efter ubeskyttet samleje:

1) Fortrydelsespiller (to forskellige)

2) Indsætning af spiral

Fortrydelsespiller

2 typer af fortrydelsespiller

Der findes to forskellige fortrydelsespiller. Begge kan købes uden recept på apoteket. Dvs. du ikke behøver at have kontakt til lægen forinden. De 2 slags fortrydelsespiller er lige effektive og bivirkningerne er de samme.

Den ene type piller indeholder hormonet levonorgestrel. Går under handelsnavnene NorLevo og Levodonna. Behandlingen består af 1 tablet, som du skal tage så hurtigt som muligt efter det ubeskyttede samleje – helst inden for 12 timer og senest inden 72 timer (3 døgn).

Det andet middel indeholder ulipristalacetat. Går under handelsnavnet Ellaone. Det skal også tages hurtigst muligt, og ikke senere end 120 timer (5 døgn) efter ubeskyttet samleje.

Virkning af fortrydelsespiller

Man antager, at virkningen delvist skyldes, at ægløsningen bliver hæmmet eller udsat. Men hormonet virker også på slimhinden i livmoderen og medfører, at et befrugtet æg ikke så let sætter sig fast. Sikkerheden aftager, jo længere tid der går efter samlejet, før du tager pillen. Hvis den efterfølgende menstruation er unormal eller kommer mere end 5 dage forsinket, bør du for en sikkerheds skyld tage en graviditetstest.

Effektiviteten af fortrydelsespiller

Det kommer an på, hvor hurtigt du tager pillerne, og hvor tæt på ægløsningen, du er. Fortrydelsespillen bør tages inden 3 el. 5 døgn (afhængig af type). Jo tidligere, jo bedre – sikrest effekt første 24 timer. Man regner med, at 1-2 % af de kvinder, der har brugt fortrydelsespiller efter samlejet, alligevel bliver gravide. Jo tidligere du tager pillerne efter et ubeskyttet samleje, jo mere effektive er de, og jo mere sikker er metoden.

Bivirkninger til fortrydelsespillen

Kvalme, hovedpine og opkastninger kan forekomme på grund af den høje hormonmængde, men dette kan forebygges med kvalmestillende medicin. Hvis du kaster op inden for 3 timer efter, at du har taget fortrydelsespillen, er virkningen usikker. Menstruationen er som regel normal efter brug af tabletterne, men nogle uregelmæssigheder kan forekomme. Man kan anvende fortrydelsespiller mere end en gang i en cyklus. I disse tilfælde er risikoen for blødningsforstyrrelser større. Alvorlige bivirkninger er ikke set. Hvis du alligevel bliver gravid, er der ikke risiko for, at behandlingen har skadet fostret.

Opsætning af spiral

Oplægning af en kobberspiral kan benyttes som nødprævention. Dette kræver kontakt til lægen. Hvis du får en spiral sat ind inden for 7 dage efter et ubeskyttet samleje, vil du opnå god prævention. Hormonspiral kan ikke bruges som nødprævention.

Virkningsmekanisme

En spiral virker først og fremmest ved at påvirke slimhinden i livmoderhulen, sådan at den forhindrer, at ægget sætter sig fast. Befrugtningen sker som regel i æggelederne. Det befrugtede æg vandrer derefter ned mod livmoderhulen, indtil det efter ca. en uge sætter sig fast i livmoderen.

Ulemper og/eller bivirkninger ved spiral

Mange kvinder oplever, at de får lidt mere udflåd og lidt kraftigere menstruation, når de bruger kobberspiral. Hvis du har en underlivsinfektion (klamydia, gonorre), når du får sat en spiral ind, kan det øge risikoen for spredning til æggeledere og æggestokke.  Er bedst egnet til kvinder, som har født

Fordele ved spiral

En kobberspiral har god effekt indtil 7 dage efter samleje. En kobberspiral kan blive siddende i 5-8 år og er en præventionstype med høj sikkerhed.

Kilder

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/praevention/noedpraevention/

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/illustrationer/praesentationer/praeventionsvejledning/

http://www.apoteket.dk/KropOgHelbred/praevention/noedpraevention/fortrydelsespiller.aspx

Bestil tid, forny medicin, skriv til lægen.
Login herunder:

Telefontid Læge Konsultation
Mandag 08.00 – 09.00 Mandag 09.00 – 15.00
Tirsdag 08.00 – 09.00 Tirsdag 09.00 – 15.00
Onsdag 08.00 – 09.00 Onsdag 09.00 – 17.00
Torsdag 08.00 – 09.00 Torsdag 09.00 – 15.00
Fredag 08.00 – 09.00 Fredag 09.00 – 12.00

Lukket til frokost normalt fra 12.15-13.00

Blodprøvetagning: 8-12 og 13-15.30, fortrinsvis efter tidsbestilling

Telefon – sekretær: 09.00-14.00 (fredag 09.00-12.00)    vedrørende tidsbestilling og receptfornyelse.

Akut sygdom: Ved akut sygdom eller andre hastende problemer er det hensigtsmæssigt at ringe til lægen i telefontiden mellem kl. 8-9  for at aftale evt. konsultation eller  besøg .

Akutte patienter ses fortrinsvis mellem kl. 11-12, ring så tidligt på dagen som muligt.

Vagtring: Vi vil ofte lukke telefonen kl. 14.00, hvorefter akutte tilfælde henvises til vores vagtring.

Kontakt via hjemmesiden
Det er muligt at stille enkle spørgsmål til lægen via hjemmesiden. Man skal starte med at trykke på menupunktet “selvbetjening” og oprette sig som bruger, hvis man ikke har været bruger på vores tidligere selvbetjeningsportal. Derefter kan man logge sig på og skrive til lægen.

Det er ligeledes muligt at forny recepter via hjemmesiden. Man skal oprette sig som ovenfor.

Kontakt via hjemmesiden kan ske hele døgnet, men der kan først forventes svar efter ca. 3-4 dage.

Lægevagten
Efter kl 16.00 samt i week-ender og helligdage kan lægevagten træffes på tlf. 70 11 31 31

Akut telefon
I perioder vil telefonsvaren henvise til mobil 51 14 49 14  som kun kan benyttes til akutte livstruende opkald.

Læge Susanne Lundberg

Dytmærsken 9, 2. sal
8900 Randers C
Tlf. 86 40 12 20