Sidst revideret 17.01.17

Hvad er p-piller og hvordan virker de?

P-piller er tabletter, der indeholder to hormoner, østrogen og gestagen. P-piller benyttes som prævention og beskytter næsten 100% mod graviditet. P-piller forhindrer ægløsning og gør livmoderslimhinden mindre modtagelig for et befrugtet æg.  Desuden bliver slimet i livmoderhalsen mindre gennemtrængelig for sædceller. P-piller beskytter ikke mod sexsygdomme.

Hvem kan bruge p-piller

Du skal helst have haft regelmæssig menustration i et halvt eller et helt år, før du begynder at bruge p-piller. Enhver har – uanset alder – ret til vejledning om prævention hos sin læge. Men hvis du er under 15 år skal én af dine forældre give lov til, at du får en recept på p-piller eller anden prævention

P-piller er velegnede til kvinder under 35 år. For kvinder, der ikke ryger, kan lavdosis-piller anvendes indtil overgangsalderen.

P-piller er mindre egnede, hvis…

 • Du ryger meget
 • Du endnu ikke er færdigudvokset
 • Din amning ikke er kommet godt igang
 • Du f.eks. har forhøjet blodtryk, sukkersyge, migræne, hjertesygdomme. Tal med lægen, hvis du lider af en sygdom

Det anbefales ikke at bruge p-piller, hvis…

 • Du er over 35 år og ryger
 • Du har haft blodpropper eller årebetændelse
 • Du har en leversygdom
 • Du har migræne med aura

Hvis du ønsker at opstarte på p-piller

Du bør kontakte egen læge  ved ønske om opstart af p-piller. Her vil risikofaktorer for bl.a. blodprop blive gennemgået og dit blodtryk vil blive målt. Herefter vil valg af p-pille-type blive valgt. P-piller fås på recept fra lægen.

Sådan bruges p-piller

 1. I hver pakke p-piller er der en indlægsseddel. Læs den grundigt igennem, før du begynder at tage p-pillerne – det kan nemlig være forskelligt fra produkt til produkt, hvornår du skal tage dem
 2. Tag den første p-pille på første menstruationsdag.
 3. Tag én pille dagligt i 21 dage og hold så en pause i syv dage. Se i øvrigt under punktet: “p-piller findes i forskellige former” og læs din indlægsseddel.
 4. I pausen får du en blødning. Den er som regel svagere end normalt, fordi du tager p-piller.
 5. Det er vigtigt for sikkerheden, at du tager p-pillerne korrekt og ikke glemmer at tage dem.

Hvor hurtigt virker pillerne, når man starter med at bruge p-piller?

P-piller virker med det samme, hvis du begynder at tage dem på første menstruationsdag. Starter du på p-pillerne på andre tidspunkter end første menstruationsdag, så skal du bruge kondom sammen med p-pillerne i 28 dage.

Virker p-pillerne i pause-perioden?

P-piller virker også i de syv dage, du holder pause.

Hvad skal man gøre, hvis man glemmer at tage en p-pille?

P-pillerne bør tages på et nogenlunde fast tidspunkt en gang i døgnet.

Glemt én pille: Har du glemt at tage en enkelt pille, er det vigtigt, at du tager den, så snart du opdager det. Også selv om det betyder, at du skal tage to piller på samme dag. Går der mere end 36 timer imellem de to piller, så skal du bruge kondom sammen med p-pillerne i 28 dage.

Glemt mere end én pille: Har du glemt mere end én pille, skal du fortsætte med p-pillerne, bruge kondom i de efterfølgende 28 dage og springe næste planlagte pause over.

Hvad skal man gøre, hvis der ikke kommer blødning i P-pille pause?

Du skal tale med din læge. Bl.a. for at udelukke, at du er gravid. Ofte er årsagen, at dine p-piller er for svage til at give dig blødning. Nogle kvinder skal have en stærkere p-pille med et højere østrogen-indhold.

Hvad skal man gøre, hvis der kommer blødning midt i en p-pille pakke?

De første par måneder kan p-piller give pletblødning. Du skal fortsætte med at tage dine p-piller på almindelig måde. Er blødningen kraftig, og fortsætter den, kan årsagen være, at du har en infektion eller er gravid. Du bør kontakte egen læge.

Hvordan kan man udskyde en blødning?

De fleste af de p-piller, der bruges i dag, er monofasiske. Det vil sige, at alle tabletterne er ens og indeholder den samme hormonmængde. Du kan se på p-pille-pakningen, om du bruger et monofasisk eller et flerfasisk præparat. Det er lettest at udskyde menstruationen hvis du bruger en monofasisk pille. Det eneste du behøver at gøre, er at springe den pillefrie uge over og fortsætte direkte på næste pakke uden at holde pause. Du kan fortsætte med at tage en pille hver dag, indtil du ønsker at din blødning skal komme.Hvis du bruger p-pillepakke med 28 piller er de sidste 7 piller sukkerpiller, og så skal du springe dem over og fortsætte direkte på næste pakke.

Det kan virke naturligt at have blødning en gang om måneden når man tager p-piller, men det er en kunstigt fremkaldt blødning, der ikke har nogen sammenhæng med din naturlige hormonbalance. Tager du p-piller, fungerer din egen cyklus ikke. Der er derfor ingen medicinsk grund til at bløde, og det gavner ikke kroppen. Hvis du har menstruationssmerter eller andre symptomer i forbindelse med menstruationen, kan det tværtimod kan der være fordele ved at tage p-piller hver dag.

Hvis du eksperimenterer med p-piller, MÅ DU IKKE gøre pausen længere end en uge, og du må ikke tage p-pillerne i mindre end tre uger i træk. Hvis du gør det, eller hvis du glemmer en eller flere p-piller, kan du ikke regne med, at p-pillerne beskytter mod graviditet. Du skal derfor huske at bruge anden for form forebyggelse.

Hvad skal man gøre, hvis man kaster op eller får diare, når man tager p-piller?

Ved opkast eller diarré lige efter indtagelse af pillen, kan optaget af medicinen fra tarmen blive ufuldstændig, og dermed kan ægløsningen komme i gang. I disse situationer bør man fortsætte med at tage pillerne, men sikre sig ved at bruge kondom i tillæg til pillerne indtil næste menstruation.

Hvor sikre er p-piller?

Beskytter ca. 100% imod at blive gravid, hvis de tages efter forskrifterne.

Hvilke bivirkninger er der ved p-piller?

De første par måneder kan p-piller give pletblødninger, kvalme, brystspænding og hovedpine. Generne forsvinder som regel, når kroppen har vænnet sig til de nye hormoner. Enkle kan blive i dårligt humør og få humørsvingninger af p-piller. Vægtstigning er ikke dokumenteret som bivirkning for nogle af de p-piller, der er på markedet. En del piger får større bryster ved brug af p-piller på grund af østrogenstimuleringen. Derudover kan p-piller medfører nedsat sexlyst.

Hvilke fordele er der ved p-piller?

Enkel at bruge, giver mindre og regelmæssige blødninger og reducerer menustrationssmerter. Ved langvarig brug nedsættes risiko for udvikling af kræft i æggestokker og livmoder.

Hvilke ulemper er der ved p-piller?

Beskytter ikke mod kønssygdomme og giver bivirkninger som anden hormonel prævention. Skal tages hver dag.  Øger risikoen for blodpropper. Kan forværre migræne.

P-piller og operation

Før større kirurgiske indgreb skal man ophøre med p-piller 2 uger før operationen. Ved mindre operationer med varighed under 30 min., og hvor man hurtigt er ude af sengen efter indgrebet, behøver man ikke holde pause med p-piller.

P-piller og amning

Almindelige p-piller, som indeholder både østrogen og gestagen, kan i ammeperioden medføre forbigående nedsættelse af mælkeproduktionen. Efter et par dage øges mængden af mælk igen, og p-piller kan godt anvendes under amning.

Hvilket kontrolforløb er der efter opstart af p-piller?

Efter ca. 3 måneder efter opstart på P-piller bør dit blodtryk tjekkes. Derefter opstartes årlige kontroller ved egen læge.

Kilder:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/praevention/p-piller/

http://www.sexogsamfund.dk/praeventionsguide-dk/praeventionsmetoder/p-pille/minipille.aspx

https://www.sst.dk/da/udgivelser/2005/~/media/71713FDDCC814FA592AE7F3DFFF8942E.ashx

https://www.sst.dk/~/media/1FFC6AFBA5BB4768B18D1ADF326E045F.ashx

http://p-pille.dk/spoergsmaal/

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/menstruationsproblemer/forskydning-af-menstruation/

Bestil tid, forny medicin, skriv til lægen.
Login herunder:

Telefontid Læge Konsultation
Mandag 08.00 – 09.00 Mandag 09.00 – 15.00
Tirsdag 08.00 – 09.00 Tirsdag 09.00 – 15.00
Onsdag 08.00 – 09.00 Onsdag 09.00 – 17.00
Torsdag 08.00 – 09.00 Torsdag 09.00 – 15.00
Fredag 08.00 – 09.00 Fredag 09.00 – 12.00

Lukket til frokost normalt fra 12.15-13.00

Blodprøvetagning: 8-12 og 13-15.30, fortrinsvis efter tidsbestilling

Telefon – sekretær: 09.00-14.00 (fredag 09.00-12.00)    vedrørende tidsbestilling og receptfornyelse.

Akut sygdom: Ved akut sygdom eller andre hastende problemer er det hensigtsmæssigt at ringe til lægen i telefontiden mellem kl. 8-9  for at aftale evt. konsultation eller  besøg .

Akutte patienter ses fortrinsvis mellem kl. 11-12, ring så tidligt på dagen som muligt.

Vagtring: Vi vil ofte lukke telefonen kl. 14.00, hvorefter akutte tilfælde henvises til vores vagtring.

Kontakt via hjemmesiden
Det er muligt at stille enkle spørgsmål til lægen via hjemmesiden. Man skal starte med at trykke på menupunktet “selvbetjening” og oprette sig som bruger, hvis man ikke har været bruger på vores tidligere selvbetjeningsportal. Derefter kan man logge sig på og skrive til lægen.

Det er ligeledes muligt at forny recepter via hjemmesiden. Man skal oprette sig som ovenfor.

Kontakt via hjemmesiden kan ske hele døgnet, men der kan først forventes svar efter ca. 3-4 dage.

Lægevagten
Efter kl 16.00 samt i week-ender og helligdage kan lægevagten træffes på tlf. 70 11 31 31

Akut telefon
I perioder vil telefonsvaren henvise til mobil 51 14 49 14  som kun kan benyttes til akutte livstruende opkald.

Læge Susanne Lundberg

Dytmærsken 9, 2. sal
8900 Randers C
Tlf. 86 40 12 20

AKUT Nr. 51 14 49 14 Hastende akut behov for lægehjælp.